Ukladanie veľkoobjemného odpadu mimo nádob porušuje zákon: Čo by ste mali vedieť

Mesto Topoľčany upozorňuje občanov na problematiku správneho nakladania s veľkoobjemným odpadom. Tento typ odpadu, ktorého rozmery neumožňujú jeho uloženie do bežných smetných nádob, zahŕňa starý nábytok, drevo, kuchynské linky, koberce, linoleum a podobné materiály.

Čo je veľkoobjemný odpad?

Veľkoobjemový odpad je definovaný ako odpad, ktorý sa kvôli svojim rozmerom nezmestí do štandardných zberových nádob a neobsahuje nebezpečné látky. Je dôležité pripomenúť, že tento odpad nie je možné nechať vedľa smetných nádob na stojiskách, pretože to predstavuje porušenie mestských nariadení a zákona.

Pokuta až 1500 eur za nesprávne uloženie

Ak sa veľkoobjemný odpad ponechá pri smetných nádobách alebo na inom nevhodnom mieste, dochádza k porušeniu Všeobecne záväzného nariadenia mesta Topoľčany č. 10/2021 a zákona o odpadoch č. 79/2015 Z.z. (§115, bod 1, písm. c). Za takéto konanie môže byť uložená pokuta až do výšky 1500 €. V prípadoch, kde sa vinník nepodarí zistiť, náklady na odstránenie odpadu hradí mesto.

Kam s veľkoobjemným odpadom?

Občania môžu veľkoobjemný odpad bezplatne odovzdať na mestskom zbernom dvore na Pivovarníckej ulici. Pre tých, ktorí potrebujú vypratať väčšie množstvo odpadu, napríklad pri vypratávaní bytu, je možné objednať si kontajner prostredníctvom zberovej spoločnosti. Táto služba je spoplatnená.

Správne nakladanie s veľkoobjemným odpadom pomáha udržiavať čistotu mesta a predchádza zbytočným pokutám.

Zdroj foto: Mesto Topoľčany

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks jsou otevřené.