Pozrite si prvý trailer na film SPRÁVA, ktorý je svojim hlavným hrdinom, Rudolfom Vrbom, spätý s Topoľčanmi.

Film režiséra Petra Bebjaka zobrazí skutočný zdrvujúci pohľad na obdobie holokaustu ako produktu fašizmu a rasovej neznášanlivosti. V období kedy aj niektoré známe politické tváre verejne označili holokaust či dianie v Osvienčime za výmysel je tento filmový počin veľmi dôležitý. Film na ktorého tvorbe sa podieľal aj herec a producent Michael Douglas rozpráva reálny príbeh o dvoch mladých Židoch zo Slovenska, ktorí prešli peklom na zemi. Jedným z nich bol aj Rudolf Vrba, ktorý sa narodil v roku 1924 v Topoľčanoch ako Walter Rosenberg.

V pätnástich ho pre ľudácke protižidovské zákony vyhodili z gymnázia a musel pracovať ako robotník. Neskôr ho odviezli do zberného tábora v Novákoch a potom ho poslali transportom do Poľska rovno do Osvienčimu, a následne do Osvienčimu II – Birkenau, najtvrdšieho vyhladzovacieho tábora. Alfréd Wetzler a Walter Rosenberg sa 7. apríla 1944 podvečer skryli do priestoru v naskladanom dreve vo vonkajšom strážnom okruhu tábora smrti v Osvienčime. V noci po troch dňoch, kedy po nich prestali v blízkosti tábora pátrať príslušníci SS, vyliezli z úkrytu a dali sa na útek smerom na Slovensko. Po viac ako 10 dňoch chôdze prekonali takmer 100 km, až prekročili štátnu hranicu. Trvalo ešte niekoľko dní, kým sa dostali do Žiliny, kde v dňoch 25. – 28. apríla pred tzv. Židovskou pracovnou radou vypovedali o tom, čo sa deje v tábore smrti, z ktorého ušli. Tu získali falošné doklady s menami Jozef Lánik a Rudolf Vrba.

Mesto Topoľčany na pamiatku nášho rodáka Rudolfa Vrbu, umiestní v Topoľčanoch pamätnú tabulu hrdinovi, ktorý vďaka úteku, odhodlaniu a množstvu výpovedí zachránili podľa historikov viac ako 200 000 životov.

Komentáře jsou uzavřeny.