ĎALŠÍ DAR za SLOVENSKO pre Pápeža bude z NÁŠHO OKRESU

0

V posledný deň pobytu Pápeža Františka v našej krajine obletela Slovensko informácia, že ďalší dar za Slovensko ako poďakovanie za návštevu pri generálnej audiencii Svätého Otca vo Vatikáne bude reprezentovať Slovensko aj náš okres prostredníctvom nielen Obce Bojná. Originálnosť a význam daru podčiarkuje jeho jedinečnosť. Jedná sa totiž o na milimeter presnú kópiu odlievaného kresťanského zvonu, ktorý sa našiel na archeologickom nálezisku Hradiska Valy v Bojnej a svetovými štúdiami je zaraďovaný medzi najstaršie dochované kresťanské zvony vo svete. Pápež František tak dostane do daru doposiaľ jedinú presnú kovovú repliku, ktorá bola z tohto zvonu vyrobená a možno ňou rozozvučí nejednú slávnosť vo chrámoch Vatikánu.

OFICIÁLNE ZVEREJNENÉ INFORMÁCIE K ODOVZDÁVANÍ DARU ZA SLOVENSKO

Obyvatelia obce Bojná, patriacej do Nitrianskej diecézy, ktorá bola založená pápežom Jánom VIII. v roku 880, a členovia Ordinariátou Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky v synovskej úcte a v hlbokej pokore venujú Jeho Svätosti pápežovi Františkovi symbolický dar za návštevu Slovenska v dňoch 12. – 15. septembra 2021, ktorý je symbolom počiatkov kristianizácie Slovenska.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE O ZVONE

Zvon z Bojnej je jedným z najstarších kresťanských zvonov, ktorý už v 9. storočí tvoril súčasť liturgie našich predkov.

Tento zvon ako aj ďalšie unikátne pamiatky, ktoré boli v obci Bojná objavené dlhoročným archeologickým výskumom sú vzácnym svedectvom a dokladom živej kresťanskej viery slovenského národa žijúceho na tomto území od 9. storočia až do súčasnosti.

Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.