Protest pred okresným súdom! Koniec Okresného súdu v Topoľčanoch?

0

Reforma súdnictva z dielne ministerky Kolíkovej a teda strany Sloboda a Solidarita prichádza k silnému oponovaniu z pohľadu odbornej verejnosti a sudcov. Pripravovaná nová súdna mapa má totiž množstvo súdov pretransformovať či zrušiť.

Ak sa vláde podarí pretlačiť túto reformu v Národnej rade SR, Okresný súd v Topoľčanoch ako aj množstvo iných zaniknú alebo sa pretransformujú na tzv. mestské súdy s oklieštenými úkonmi a pojednávaniami.

Podľa námietok mnohých sudcov je táto reforma k prinavráteniu stavu pred rokom 1996 čo vo svojich stanoviskách potvrdzuje aj samotné ministerstvo spravodlivosti, avšak dodáva, že nie je úplne totožná.

Zavedením novej súdnej mapy zanikne aj 173 ročný okresný súd v Topoľčanoch

Okresný súd v Topoľčanoch má viac ako 170 ročnú históriu a fungoval aj pred rokom 1996 z ktorého nová reforma Márie Kolíkovej čerpá. Podľa námietok súdu sa jeho zrušením zvýšia náklady pre obyvateľstvo nakoľko najbližší okresný súd bude pre obyvateľov Topoľčianskeho okresu v Nitre.

Ministerstvo ako jeden z dôvodu zrušenia okresného súdu uvádza zámer vzniku Dolnonitrianskeho súdneho obvodu s navrhovaným centrom v Nitre, kde by malo byť sústredených väčší počet špecializovaných sudcov na jednotlivé právne oblasti s náhodným prideľovaním na jednotlivé pojednávania.

Zaniknúť majú aj okresný súd v Partizánskom, Bánovciach nad Bebravou či v Piešťanoch. Avizovaná transformácia súdov sa má spustiť už v marci 2022 a nové sídla a obvody okresných a krajských súdov by mali začať platiť od januára 2023.

Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.